Tilalla on väliä. Terapiassakin.

Voisi luulla, että ei ole väliä missä terapia tapahtuu. Voisi kuvitella, että terapia voisi tapahtua vaikkapa kahvilassa tai melkeinpä missä vaan. Onhan terapeuttinen keskustelu yksi keskeisistä menetelmistä, ei seinän värin analysointi tai kalusteiden asettelu.

Tilalla on kuitenkin väliä. Terapiassakin. Vai pitäisikö sanoa nimenomaan terapiassa.

Kaunis, levollinen tila rauhoittaa hermostoasi. Voit keskittyä oleelliseen. Levoton, sekava ja hälyinen tila toimii aivan päinvastoin. Sympaattinen hermosto aktivoituu, syke kiihtyy. Tapahtuu juuri se, jonka vuoksi suurin osa ihmisistä terapiaan hakeutuukin eli hallinnan tunne ja tunne omista vaikutusmahdollisuuksista katoaa. Usein terapiaan hakeudutaan nimenomaan sen vuoksi, että oma toimijuus on kadonnut ja hävinnyt. Ihminen on ikään kuin jäänyt arjen tai ongelmiensa väliin puristuksiin ahdistumaan, uupumaan, masentumaan.

Terapiassa etsimme oman elämän toimijuutemme takaisin.

Kuvitellaanpa hetki erilaisia tiloja.

Mieti tilannetta hälyisessä tavaratalossa. Kuvittele tavarataloon paljon ihmisiä, joululaulut tai muu musiikki soimaan, kuulutuksia ja kaiken lisäksi sinulle paksu talvitakki päälle. Jotenkin hullut päivät hulluimmillaan tulee minulle tästä helposti mieleen. On liian kuuma. Tungosta ja hälyä. Huh. Ainakin itselläni pulssi alkoi heti kiihtyä jo vain tämän ajatusleikin voimalla. Mietipä muuten, miten voimakas vaikutus ajatuksilla on.

Kuvittele sitten rauhallinen kaunis tila. Hiljaisuutta, avarat näkymät korkealle kaupungin yli. Ikkunan takana auringonpaiste tai vaikkapa vesisade, jonka rauhallista ropinaa voimme kuunnella. Sinä ja minä keskustelemassa tilanteestasi. Löytämässä voimavarojasi ja etsimässä tietä kohti parempaa oloa. Eikö tulekin erilainen olotila?

Tarjotakseni sinulle terapiaa ja hyvinvointiasi tukevat tilat, liityin Cotone-hyvinvointiyhteisöön ja tarjoan marraskuun alusta asti lyhytterapiaa (opisk.) ja positiivisen psykologian valmennuksia Tampereen keskustassa Cotonen tiloissa. Etäpalvelut ovat saatavillasi edelleen zoomin välityksellä.

Lisätietoa harjoitusasiakkuudesta opiskelujeni aikana täältä Harjoitusasiakkaaksi?

ps. Jos teit äskeisen kuvitteluharjoituksen, huomasit ehkä millainen voima mielellämme on. Mielen voimaa, sen kehittämiä haitallisia tarinoita, negatiivista puhetta ja muuta voimme käsitellä ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: